Dlaczego warto pić zieloną herbatę

Herbata zielona jest jednym z najstarszych i najzdrowszych napojów w historii. Liście zielonej herbaty parzono już około 200 rok n.e. a dzięki jej szerokim, zdrowotnym właściwościom stała się popularna niemal na całym świecie. Herbata zielona ma bardzo bogaty skład, w którym obecne są witaminy (m.in. B1, B2,K oraz PP) i minerały (magnez, żelazo, wapń) oraz związki chemiczne takie jak kofeina czy lecytyna.

Herbata zielona na początku była stosowana głównie w celach leczniczych. Herbata zielona ma bardzo szerokie właściwości lecznicze i bardzo korzystanie wpływa na cały organizm. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz wspiera układ trawienny. Wiele badań, przeprowadzonych na całym świecie, wykazuje, że zielona herbata pita regularnie wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Herbata zielona jest również świetnym napojem dla osób będących na diecie, ponieważ dzięki zawartej w niej kofeinie i teofilinie pobudza metabolizm tłuszczów, dzięki czemu następuje szybsza redukcja tkanki tłuszczowej.

herbata zielona

Ten rodzaj herbaty wykazuje również działanie uspokajające dzięki zawartej w niej L-teaninie. Regularne picie naparu z liści zielonej herbaty może również zapobiec zachorowaniu na cukrzycę, dzięki temu, że zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Herbata zielona mimo prozdrowotnego działania nie powinna być jednak pita przez osoby, które cierpią na anemię, gdyż niektóre zawarte w niej związki chemiczne, mogą zmniejszać wchłanialność żelaza. Nie jest zalecana także osobom, które przyjmują leki na nadciśnienie.

Aby zielona herbata nie straciła nic ze swoich właściwości, należy ją odpowiednio zaparzyć. Zielona herbata, podobnie jak większość innych herbat liściastych, nie lubi wrzątku. Woda użyta do zaparzenia zielonej herbaty nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza. Długość parzenia jest kwestią drugorzędną, mającą przede wszystkim wpływ na walory smakowe herbaty. Najlepsze herbata zielona, to ta sypana, parzona w zaparzaczach do herbaty. Zielona herbata dostępna jest w wielu rodzajach i mieszankach, również z ziołami czy owocami, dzięki czemu jej picie nie musi być monotonnym, codziennym rytuałem. Ze względu na dobroczynny wpływ zielonej herbaty na organizm, zaleca się picie przynajmniej jednej filiżanki dziennie.